Slipdress, Babydoll, Negligé of Chemise. Wat is nou wat?

Slipdress, Babydoll, Chemise of Negligé. Wat is nou wat? De kledingstukken lijken dan ook heel erg veel op elkaar. Daarnaast worden de termen ook nog eens door elkaar gebruikt. Uiteindelijk hebben ze ook allemaal min of meer dezelfde oorsprong, namelijk als onderjurk. 

Inmiddels worden deze kledingstukken meer als verleidelijke nachtmode of lingerie gebruikt, en in sommige gevallen zelfs als bovenkleding!

Toch zit er wel degelijk verschil in. Laten we beginnen met degene die je het makkelijkste kunt herkennen:

Slipdress

Een slipdress is meestal van satijn of vergelijkbare stof en vaak effen van kleur. Slipdresses kunnen een cupvorm hebben, maar ook glad zijn. 

Sinds de jaren ’90 worden er ook andere stoffen en patronen gebruikt. Dit komt omdat de slipdress tegenwoordig ook als bovenjurk wordt gedragen. Maar meestal wordt dan wel de slipdress zonder cupvorm gebruikt. Combineer een slipdress bijvoorbeeld eens met een leuk jasje of een wijde trui. Een paar mooie laarzen, vlotte sneakers of hoge pumps eronder en je maakt het plaatje compleet!

Slipdress
Babydoll

Babydoll

De babydoll bestaat meestal uit een hemdje en een broekje en is vooral bedoeld als (verleidelijke) nachtkleding. (ook weer niet te verwarren met een camisole) 

In de jaren ’50 werd de babydoll erg populair, voornamelijk door de gelijknamige film Baby Doll, waarin de actrice Carroll Baker haar echtgenoot bijna tot waanzin drijft door het dragen van deze niemendalletjes.

Oorspronkelijk bestond de babydoll uit een kort (tot op de heupen) wijdvallend hemdje met een pofbroekje, maar naarmate de jaren verstreken is het broekje ook veranderd. Tegenwoordig wordt het vaak gedragen met een bijpassende string.

Chemise

Een chemise is net als de slipdress oorspronkelijk bedoeld als onderjurk. De letterlijke franse betekenis is “hemd”. Echter is een chemise meestal (gedeeltelijk) gemaakt van kant of ander doorschijnend materiaal. Soms sluit de chemise ook wat meer aan op het lichaam, maar kan ook weer wat wijder vallen. 

De chemise en de negligé lijken nog het meest op elkaar. Alleen zit in een chemise vaak geen cupvorm. 

Chemise
Slipdress Model  Gorteks
Negligé

Negligé

De negligé lijkt dan weer veel op de babydoll, alleen is de negligé vaak in andere lengtes. Ook lijkt een negligé veel op een chemise, het verschil zit ‘m in de cups.

Net als bij een babydoll kan de negligé net onder de borsten wat strakker zitten en zit er duidelijk een cupvorm in verwerkt.

Maar… “What’s in a Name”. Inmiddels worden de benamingen heel veel door elkaar gebruikt. 

En, ondanks dat wij onze best doen ze bij de juiste categorie in te delen, bestaat ook bij onze webshop de kans dat je ze door elkaar heen kunt vinden. Soms lijken de diverse onderjurken zoveel op elkaar dat ze niet specifiek in een categorie zijn onder te brengen! 

En dan zijn er ook nog eens ontzettend veel stijlen qua nachtjurkjes en -japonnen die ook weer lijken op een slipdress, babydoll, chemise of négligé, zodat je soms door de bomen het bos niet meer ziet!

Uiteindelijk gaat het ook niet om het naampje, maar is het belangrijkste wat jij mooi en verleidelijk vindt en vooral of het comfortabel zit!

 

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mocht je aanvullingen of opmerkingen hebben op het bovenstaande, laat het ons dan weten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *