Stoffen

Wat is Elastaan?

Veel van de producten die vivaviv verkoopt bevatten elastaan, maar wat is elastaan nou eigenlijk?

Elastaan (of Elastan) is hetzelfde als Spandex, waarbij Spandex meer in engelstalige landen wordt gebruikt. Echter worden ook de merknamen Lycra en Dorlastan gebruikt om de stof te omschrijven. De stof is in 1959 uitgevonden door een chemicus van DuPont (nu Lycra), Joseph Shivers.

Elastaan is een elastische en sterke synthetische textielvezel, welke is gemaakt van Polyurethaan (PUR). De belangrijkste eigenschap is dat het zelfs bij een spanning van zo’n 500-600% weer terugkeert in zijn originele vorm. Er is geen textiel dat een hogere rek heeft dan Elastaan. Vandaar dat de kledingindustrie eigenlijk niet meer zonder kan.

De stof Elastaan is van zichzelf doorgaans stroef, glanzend en transparant. Daarom worden de draden omsponnen met een ander textiel, zoals katoen, polyester of andere garen. Zo kunnen er aan de uiteindelijk geweven stof andere eigenschappen gegeven worden die bij het doel van het kledingstuk passen. Het maakt namelijk de stof niet alleen rekbaar, maar ook zachter.

Rubber

In de kledingindustrie werd vroeger vaak rubber gebruikt, echter is Elastaan sterker, duurzamer en veel lichter. Het wordt ook wel synthetisch rubber genoemd en als vervanger van rubber gebruikt.

Rubber wordt overigens nog wel gebruikt, vooral wanneer het om een product gaat, die natuurlijk vervaardigd dient te worden. Want hoe handig deze stof ook is, het is een synthetische stof en de vervaardiging ervan is op basis van onder meer petroleum, wat uiteraard niet echt milieuvriendelijk is.

Waarom Elastaan in de producten van vivaviv?

Omdat Elastaan ervoor zorgt dat de stof goed aansluit op de huid is het niet zo verwonderlijk dat het ook veel in lingerie en zwemkleding wordt verwerkt. Maar ook sportkleding, kousen en leggings bevatten vaak elastaan. Het zorgt ervoor dat de kleding soepeler en elastischer wordt. Je kunt je er vrij in bewegen en het verliest zijn pasvorm niet. 
Daarbij is het ook nog eens bestand tegen zout water en zonlicht, waardoor het ook een perfect materiaal is voor zwemkleding.

Kortom, eigenlijk kun je ervan uitgaan dat wanneer een kleding ook maar enigszins stretcht, het met Elastaan is vervaardigd. En eigenlijk geldt dat tegenwoordig wel voor heel veel kledingstukken!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mocht je aanvullingen of opmerkingen hebben op het bovenstaande, laat het ons dan even weten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *